fleetkennis

Een leasefiets?

13 november 2019
De fiets is weer helemaal terug! Een gewone fiets, een elektrische fiets, een speed pedelec of zelfs een bakfiets. De populariteit van de fiets is terug van weggeweest! Fietsen is super gezond én bovendien erg duurzaam. Met een stijgende reisduur door het groeiende aantal files en de stijgende kosten van een leaseauto is het toevoegen van een fiets aan het mobiliteitspakket nog nooit eerder zo actueel en aantrekkelijk geweest.

Fiets van de zaak

Tot op heden was een fiets van de zaak een relatief lastige kwestie. Het bijhouden van een kilometerregistratie en het bepalen van een duidelijke bijtelling waren ingewikkelde elementen. Maar daar komt per 1 januari 2020 verandering in. Vanaf dan geldt er een vaste bijtelling van 7% over de (oorspronkelijke) aanschafwaarde van de fiets, waardoor er geen kilometerregistratie meer bijgehouden hoeft te worden. De kilometervergoeding die een werknemer normaliter zou ontvangen komt op deze manier te vervallen.

Ook voor verder weg

Ook voor mensen die niet ‘om de hoek’ wonen zijn er tegenwoordig veel bruikbare alternatieven in de vorm van een fiets. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de e-bike, welke allang niet meer alleen voor senioren bedoeld is. Wil je hierin nog een stap verder gaan, denk dan bijvoorbeeld aan de speed pedelec. Dit is een elektrische fiets die snelheden tot wel 45 km/u kan behalen. Perfect voor de wat grotere afstanden.

Er zijn tal van mogelijkheden om je werknemers te voorzien van een fiets welke, afhankelijk van de situatie, ook nog eens voordeliger zouden kunnen uitvallen:

  • Renteloze lening

De aanschaf van een fiets kan gebeuren op basis van een renteloze lening. De lening kan door middel van een inhouding op het loon afbetaald worden. Een mooie optie hiervoor is bijvoorbeeld om dit te doen via kilometervergoeding van €0,19 per km.

  • Schenken

Een werkgever kan een fiets ook schenken. In dit geval dient er wel rekening mee gehouden te worden dat deze gift meetelt in de Werkkostenregeling. Deze regeling bepaalt hoeveel je als ondernemer belastingvrij mag schenken aan je personeel. Hieronder vallen onder andere kerstpakketten en andere cadeaus door het jaar heen. Voor 2020 heeft de Belastingdienst de grens van de werkkostenregeling verhoogd van 1,2% naar 1,7% over de eerste €400.000 van de totale loonsom. Daarboven blijft het tarief van 1,2% gelden.

Je werknemers gezond houden en tegelijkertijd werken aan een duurzaam mobiliteitspakket. Wij van fleetkennis zien veel voordelen en helpen je dan ook graag de leasefiets te introduceren binnen het bedrijf.

Wil je hier graag meer informatie over? Je kunt ons bereiken op 085 – 2100 596.