contact
terug naar overzicht

elektrische auto’s en de vrieskou: dit moet je weten

17 januari 2024

Waarom zorgt de vrieskou voor berijders van elektrische auto's voor meer ongemakken dan voor iemand die in een benzine-auto stapt? Nou, omdat je elektrische auto niet zo van kou houdt. Vergelijk het met je mobiele telefoon: ook daarvan loopt de batterij sneller leeg als-ie koud is. Maar dat is nog niet alles om rekening mee te houden.

Accu elektrische auto ontlasten én je actieradius zo groot mogelijk laten zijn bij koud weer

De lage temperatuur maakt de lucht zwaarder, waardoor je elektrische auto meer energie verbruikt om zich te verplaatsen. Daarnaast heeft je accu te lijden onder de kou. In de meeste elektrische auto’s zit een lithium-ion batterij — het type dat slecht tegen lage temperaturen kan. Net zoals bij die mobiel dus: de accucapaciteit neemt sneller af dan normaal. Niet per se erg, want er zijn genoeg mogelijkheden om je niet te laten verrassen door een mindere range. Wel goed om te weten: de range kan met extreme kou met wel 20% afnemen.

Zo ontlast je de accu van je elektrische auto en zorg je voor de grootst mogelijke actieradius:

  • hang je elektrische auto altijd aan de stekker als dat mogelijk is, want ook een volle accu loopt weer een beetje leeg — en dat kleine beetje kan precies zijn wat je nodig hebt
  • verwarm de accu en je auto voor als je thuis laadt — vrijwel iedere elektrische auto heeft een speciaal oplaadprogramma of instelling die je met een app activeert
  • let goed op je instellingen: als je accu bijna leeg is, schakel dan over op de eco-modus als dat bij jouw auto kan
  • laat vaker en geleidelijker je gas los, want elektrische auto’s regenereren bij het loslaten van je gaspedaal — in de sneeuw en bij gladheid is je remweg langer, dus voorkom risico op glijden en win energie terug door ruim op tijd je voet van het gaspedaal te halen
  • neem altijd een laadkabel mee, want door de lagere range is het niet gek als je eerder moet laden dan je gewend bent

Praktische tips voor je elektrische auto in de kou

Het koude weer zorgt er sowieso voor dat we wat extra tijd kwijt zijn en moeite moeten doen om ergens heen te gaan. Dat geldt ook als je met je elektrische auto op pad gaat. Bij sneeuwruimen kunnen we je niet helpen, maar met deze praktische tips voorkom je in ieder geval dat je elektrische auto je in de kou laat staan.

  • Voorkom dat je portieren en ramen vastvriezen. Er zijn meer dan genoeg middeltjes op de markt die het bevriezen van de rubbers voorkomen, maar door de lockdown is het niet altijd even makkelijk verkrijgbaar. Grote kans dat je wel WD-40 in huis hebt. Spray hier je rubbers mee in en je hoeft morgen niet via je achterklep achter het stuur te kruipen of te wachten tot je rubbers ontdooid zijn.
  • Rijd je in een Tesla? Deurgrepen vriezen nog weleens vast en dat is op zijn zachtst gezegd onhandig. Ook hier helpt WD-40 goed tegen!
  • Je elektrische auto opladen in dit koude weer kan ook vervelend uitpakken als de laadkabel vastvriest. Maak zowel je kabel als de socket droog voor het aansluiten om te voorkomen dat je niet meer weg kan rijden. Zit je laadkabel toch vastgevroren? Gooi er dan zeker geen warm water over heen, maar vul een kruik en houd die ertegenaan. Het ijs lost op en de kabel is weer los.
  • Ook geen zin om te krabben? Sommige automerken zijn daar goed op voorbereid met een pre-conditioning-functie die je auto voorverwarmt en jou een hoop moeite bespaart.

Meer weten over duurzaam en elektrisch rijden?

fleetkennis heeft ruime kennis van en ervaring met uiteenlopende mobiliteitsoplossingen — hoewel langlaufen nog niet in ons pakket zit. Wil ook jij een elektrisch wagenpark of wil je sparren over duurzame mobiliteit? Neem gerust contact met ons op.

wellicht is dit ook interessant voor u