contact
terug naar overzicht

de fleetmanager van nu werkt data driven

14 maart 2024

Als je een paar jaar geleden aan vrienden moest uitleggen wat je rol als fleetmanager inhield? “Voornamelijk een kwestie van auto’s beheren”, zei je dan. Maar wat ooit vooral draaide om het beheer van voertuigen, is door de komst van nieuwe mobiliteitsvormen en -behoeften geëvolueerd naar een functie die veel meer omvat. Goed overweg kunnen met data is een randvoorwaarde geworden.

Meer sturingsinformatie voor jouw mobiliteitsmix

De moderne fleetmanager weet op basis van data nauwgezet bij welke leasemaatschappijen de auto’s van klanten lopen, wat de contractwaarden zijn en welke contracten binnenkort aflopen. Deze informatie vormt de basis voor dashboards en overige periodieke rapportages. Die geven klanten op hun beurt inzicht in ontwikkelingen binnen hun vloot en bieden verdere sturingsinformatie voor het vormgeven van hun mobiliteitsmix.

Meer inzage in verbeterpotentieel

Ook elektrificatie vormt een belangrijk aspect binnen de rol van fleetmanager. De fleetmanagers van nu staan aan het roer van de transitie naar duurzame mobiliteitsoplossingen en begeleiden klanten in de overstap naar elektrisch rijden. Ze zorgen er niet alleen voor dat je berijders naast het aantal getankte kilometers nu ook het aantal geladen kWh bijhouden, zodat hier meer inzage in komt, maar adviseren ook op verbeterpotentieel: hoe kan de mobiliteit verder verduurzaamd worden? (Belangrijk met het oog op de WPM-regelgeving!)

Datagedreven werken omvat meer dan dataverzameling

Zoals je ziet, data verzamelen is belangrijk, maar staar je er niet op blind. Want met alleen het verzamelen van data kom je er niet. Het gaat er vooral om hoe je in staat bent data te analyseren en eenduidig weet te presenteren. In ons geval: dat we data en informatie van verschillende leasemaatschappijen op een eenduidige manier rapporteren. Alleen zo voorzie je klanten van consistente, accurate en actuele informatie waarop ze hun besluitvorming kunnen baseren.

fleetkennis werkt data driven

De wereld werkt meer en meer datagedreven, zoveel is duidelijk. We zien het op de eigen werkvloer. Inmiddels beschikken we over een team van specialisten die zich volledig toelegt op het ontsluiten van data. Tien jaar geleden was dat nog ondenkbaar.

Voorop blijven lopen

Dus, wat vrienden nu te horen krijgen? “We bewegen van sleutels en kilometerstanden naar bits en bytes. Het is soms een uitdaging, maar wel superinteressant om voorop te blijven lopen in de digitaliseringsslag die de branche nu doormaakt. Het draait allemaal om het vinden van de balans tussen technologie, duurzaamheid en klanttevredenheid. Die balanceeract maakt ons werk zo leuk!”

wellicht is dit ook interessant voor u