contact
terug naar overzicht

van een datalek is sneller sprake dan je denkt

23 mei 2024

Bij fleetkennis nemen we niet alleen onze eigen informatiebeveiliging serieus, maar communiceren we ook actief met klanten en berijders over cybersecurity en het risico op datalekken. Het is van belang dat iedereen zich bewust is van zijn rol in dit proces. Want bedrijven kunnen hun beveiliging nog zo goed op orde hebben, uiteindelijk ligt de grootste verantwoordelijkheid bij de berijders in het correct naleven van veiligheidsmaatregelen.

Een ongeluk zit in een klein hoekje

Van een datalek is sneller sprake dan je denkt. Bijvoorbeeld:

  • ๐—”๐—ฐ๐—ต๐˜๐—ฒ๐—ฟ๐—ด๐—ฒ๐—ฏ๐—น๐—ฒ๐˜ƒ๐—ฒ๐—ป ๐—ถ๐—ป๐—ณ๐—ผ๐—ฟ๐—บ๐—ฎ๐˜๐—ถ๐—ฒ ๐—ผ๐—ณ ๐—ฑ๐—ฎ๐˜๐—ฎ๐—ธ๐—ผ๐—ฝ๐—ฝ๐—ฒ๐—น๐—ถ๐—ป๐—ด๐—ฒ๐—ป ๐—ถ๐—ป ๐˜ƒ๐—ผ๐—ฒ๐—ฟ๐˜๐˜‚๐—ถ๐—ด๐—ฒ๐—ป. Denk aan gekoppelde privรฉaccounts (van bijvoorbeeld Spotify) of privรฉadressen die nog in het navigatiesysteem vindbaar zijn tijdens het inleveren van de auto.
  • ๐—ข๐—ฝ๐—น๐—ถ๐—ฐ๐—ต๐˜๐—ถ๐—ป๐—ด ๐—ฏ๐—ถ๐—ท ๐—น๐—ฎ๐—ฎ๐—ฑ๐˜€๐—ฒ๐˜€๐˜€๐—ถ๐—ฒ๐˜€. Onlangs was er in het nieuws dat scammers heel vernuftig een sticker met een QR-code op laadpalen plakken, met de tekst dat je zo gemakkelijk kunt betalen. De laadsessie betaal je daar niet mee… maar je loopt wรฉl het risico om betaalgegevens aan criminelen te geven.

Zaken waar je (vooralsnog) geen invloed op hebt

Daarnaast zijn er ook kwesties die buiten de directe controle van bedrijven en berijders vallen, maar wel verband houden met het thema databeveiliging. Zo noemt de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) het gebruik van volgverkeerslichten, ook wel โ€˜verkeersregelinstallaties’, twijfelachtig. Deze verkeerslichten communiceren met de mobiele telefoons van weggebruikers om het verkeer te monitoren. De AP vreest dat wegbeheerders onvoldoende rekening houden met de privacyrisicoโ€™s die dit met zich meebrengt en heeft de minister van IenW dringend verzocht om te onderzoeken of het gebruik van deze verkeerslichten in overeenstemming is met de AVG.

fleetkennis adviseert je graag

Bij fleetkennis staat het thema informatiebeveiliging hoog in het vaandel. Niet voor niets zijn we ISO 27001:2017-gecertificeerd (bekijk hier ons certificaat). Het bevestigt dat we staan voor een veilige omgang met data en richting klanten goede en veilige werkprocessen waarborgen. Lees hier wat technisch directeur Jiaro de Groot daar verder over meldt.

Als je vragen hebt of wilt sparren over dit onderwerp, kun je vanzelfsprekend altijd bij ons terecht!

wellicht is dit ook interessant voor u