Een gewone fiets, een elektrische fiets, een speed pedelec of zelfs een bakfiets. Het is helemaal van deze tijd, gezond én duurzaam. Met de steeds maar stijgende reisduur door het groeiende aantal files en de stijgende kosten die komen kijken bij het faciliteren van een leaseauto is het nooit aantrekkelijker geweest om een fiets toe te voegen aan uw mobiliteitspakket dan nu.
Tot op heden was het een lastig iets, een fiets van de zaak. De kilometerregistratie was vaak lastig om bij te houden en om tot een duidelijke bijtelling te komen was al even ingewikkeld. Maar daar is per 1 januari 2020 verandering in gekomen. Er hoeft geen kilometerregistratie meer bijgehouden te worden. Er geldt een vaste bijtelling van 7% over de aanschafwaarde van de fiets. De kilometervergoeding die de werknemer normaliter misschien zou ontvangen, komt op deze manier te vervallen.
Ook voor mensen die niet ‘om de hoek’ wonen zijn er tegenwoordig veel bruikbare alternatieven op de leaseauto in de vorm van een fiets. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de e-bike welke allang niet meer alleen voor senioren bedoeld is. Een uiterste hierop is bijvoorbeeld de speed pedelec. Dit is een elektrische fiets welke wel snelheden tot 45 km/u kan behalen. Perfect voor de wat grotere afstanden maar zonder de filestress.
Er zijn nog andere mogelijkheden om de werknemers te voorzien van een fiets, welke afhankelijk van de situatie ook nog eens voordeliger uit zouden kunnen vallen.
- Renteloze lening
Er kan gekozen worden om een renteloze lening te verstrekken als deze gebruikt wordt voor de aanschaf van een fiets. De lening kan dan vervolgens door middel van een inhouding op het loon afbetaald worden. Een mooie optie hiervoor is bijvoorbeeld om dit te doen via de kilometervergoeding van € 0,19.
- Schenken
Je kunt er ook voor kiezen om je werknemer helemaal in de watten te leggen en hem of haar een fiets te schenken. Er dient wel rekening gehouden te worden met het feit dat deze gift dan meetelt in de Werkkostenregeling. Deze regeling bepaalt hoeveel je als ondernemer belastingvrij mag geven aan je personeel. Hieronder vallen dus ook kerstpakketten en andere cadeaus door het jaar heen. In 2020 heeft de belastingdienst de grens van 1,2% verhoogd naar 1,7% over de eerste € 400.000,- van de totale loonsom, daarboven blijft het tarief van 1,2% gelden.
Uw werknemers gezond houden en tegelijkertijd werken aan een duurzaam mobiliteitspakket. Wij zien de nadelen niet en helpen u dan ook graag bij het introduceren van de leasefiets bij uw werknemers.