contact
terug naar overzicht

een elektrisch wagenpark: zo pakken we dat aan

18 oktober 2019


Je organisatie besluit het wagenpark te elektrificeren. Dat gaat niet over één nacht ijs. Kun je daarbij wel wat hulp gebruiken? fleetkennis is jouw partner in de transitie naar een volledig elektrisch wagenpark. In dit artikel lees je hoe we dat samen realiseren.

De kogel is door de kerk: je organisatie gaat voor een volledig elektrisch wagenpark. Een mooie ontwikkeling op weg naar duurzame mobiliteit. Maar de kaders ontbreken nog. Het elektrificeren van een wagenpark brengt op beleidsniveau namelijk een aantal belangrijke beslissingen met zich mee. Het is dan ook belangrijk om te weten waarom je wilt overstappen. Vanuit MVO-oogpunt? Om een hogere positie op de CO2-prestatieladder te bereiken? Of om kosten te besparen? De wens om te elektrificeren kan ook vanuit de medewerker komen. Bijvoorbeeld vanwege een financiële prikkel of uit maatschappelijke beweegredenen. Samen met jou tekenen we de kaders voor een elektrisch wagenpark.

Inventariseren

Door je huidige wagenpark te inventariseren, krijg je inzicht in lopende contracten en het huidige kostenniveau. In dit stadium brengen we de belangrijkste organisatieprocessen in beeld en analyseren welke relatie ze hebben met het wagenpark. We bekijken welke arbeidsvoorwaardelijke aspecten een rol spelen, berekenen hoeveel kilometers er worden gereden en wat de reistijd is. Ten slotte brengen we in kaart over welke werklocaties je beschikt en wat de capaciteit van de huidige netaansluiting is. Laatstgenoemden spelen een rol bij de installatie van de laadinfrastructuur.

Beleidsaanpassingen

De overgang naar een elektrisch wagenpark betekent waarschijnlijk dat je de beleidsregeling van je organisatie op een aantal punten moet aanpassen. Enkele zaken om rekening mee te houden:

  • Wellicht zijn alternatieve vormen van vervoer nodig vanwege de soms langere levertijd van elektrische auto’s;
  • Je exploitatiekosten zullen stijgen: de kosten van een elektrische- en een brandstofauto zijn verschillend opgebouwd;
  • Zorg voor een goede introductie over de maximale actieradius, leveringsproblemen en laadperikelen.

Implementatie en beheer

fleetkennis heeft ruime kennis van en ervaring met de implementatie en het beheer van uiteenlopende mobiliteitsoplossingen. Zo ook een volledig elektrisch wagenpark. Komen we tot de conclusie dat een andere mobiliteitsvorm passender is? Dan zetten we daarop in.

Wil je weten of wij ook jouw organisatie kunnen begeleiden op weg naar duurzame mobiliteit? Neem eens contact met ons op.

wellicht is dit ook interessant voor u