contact
terug naar overzicht

slim laden een must door dreigende overbelasting

8 juli 2022

De energietransitie in Nederland is in volle gang. Wagenparken elektrificeren in rap tempo en vooral in de grote steden komen er steeds meer laadpalen bij. Goede ontwikkelingen, vindt fleetkennis. Tegelijkertijd is met de huidige aanpak de grens van groei al bereikt.

Netbeheerders waarschuwen dat de groeiende vraag naar elektrische voertuigen zorgt voor overbelasting op het stroomnet. Verzwaren van het stroomnet ligt vanwege de hoge kosten en het geringe maatschappelijke draagvlak niet direct voor de hand.

Het zijn vooral de piekmomenten die ervoor zorgen dat het stroomnet onder hoogspanning staat. Voor thuisladen is de afname het hoogst aan het begin van de avond; voor laadpalen op bedrijfslocaties is dat aan het begin van de werkdag. Bij fleetkennis pleiten we daarom voor ‘slim laden’. Anders gezegd: voertuigen laden wanneer er weinig stroom wordt verbruikt. Zodoende wordt de energiebehoefte beter afgestemd op het energieaanbod.

Daartoe zijn er verschillende manieren:

  • Met ‘dynamic load balancing’ levert een slimme laadpaal hoofdzakelijk op de dalmomenten (wat ook financieel voordeel op kan leveren);
  • Bij de aanwezigheid van zonnecollectoren alle opgewekte energie direct gebruiken voor het opladen van voertuigen;
  • Het in gebruik nemen van slimme laadpleinen waar auto’s niet alleen stroom opladen, maar ook kunnen terugleveren als het stroomnet dat nodig heeft (bidirectioneel laden).

fleetkennis denkt graag met je mee over het implementeren van toekomstbestendige wagenparkoplossingen. Zo zetten we samen een grote stap naar een elektrisch wagenpark dat meebeweegt met de behoeften en mobiliteitswensen van vandaag en morgen. Neem contact met ons op om de mogelijkheden voor jouw onderneming te bespreken.

 

wellicht is dit ook interessant voor u