contact
terug naar overzicht

tot 5.000 euro subsidie bij aanschaf elektrische bedrijfsauto

12 februari 2021

Goed nieuws voor degenen die een elektrische bedrijfsauto willen aanschaffen: vanaf 15 maart 2021 is er subsidie beschikbaar! De subsidieregeling voor elektrische bestelauto's (officieel: Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto's of kortweg SEBA) is er voor ondernemers — zij krijgen tot 10 procent van de netto catalogusprijs van een elektrische bedrijfsauto als subsidie met een maximum van €5.000.

De overheid roept de subsidie voor elektrische bedrijfsauto’s in het leven, omdat het een grote stap is richting het emissievrij maken van de stadscentra. Met een financiële tegemoetkoming is het voor ondernemers makkelijker om over te stappen naar een duurzamer wagenpark. Iets wat wij, als wagenparkbeheerder die voor duurzame en zorgeloze mobiliteit staat, enorm toejuichen.

Subsidieregeling voor elektrische bestelauto’s (SEBA): dit houdt het in

Vanaf 15 maart om 09.00 uur is het voor ondernemers die een elektrische bestelauto aanschaffen mogelijk om subsidie aan te vragen: SEBA. Deze regeling moedigt het overstappen van een bestelauto op fossiele brandstof naar een elektrische bestelauto ook voor kleine(re) ondernemers aan.

SEBA bedraagt per elektrische bestelauto maximaal 10 procent van de nettoprijs in de catalogus, maar wel met een maximum van €5.000. De subsidieregeling geldt voor bedrijfswagens die in de voertuigklassen N1 en N2 vallen: de lichte bedrijfsauto en een deel van de zware bedrijfsauto’s. Met een bestelauto tot 4,2 ton is de subsidieregeling er dus ook voor jou. Rijksdienst voor Ondernemend Nederland publiceerde een lijst waarop alle merken en modellen staan die in aanmerking komen voor de Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s.

Beschikbaar subsidiebedrag voor emissieloze bedrijfsauto’s

Voor 2021 is er in totaal 22 miljoen euro subsidie beschikbaar, maar dat is nog niet alles. Tot en met 2025 is er in totaal 185 miljoen euro te verdelen. De subsidiepot voor de ‘gewone’ elektrische auto was destijds razendsnel leeg — of dat nu ook gebeurt, weten we niet, maar er op tijd bij zijn is natuurlijk altijd een goed idee. Wil je met ons sparren over de verduurzaming van je wagenpark? Trek dan vooral aan de bel, want dat vinden we alleen maar leuk!

Voorwaarden SEBA

Zoals bij elke subsidieregeling zijn er ook nu een aantal voorwaarden opgesteld:

  • de catalogusprijs van de emissievrije bestelauto mag niet minder zijn dan €20.000
  • de actieradius moet minimaal 100 km zijn
  • de ondernemer die de subsidie ontvangt moet het voertuig minimaal 3 jaar op haar of zijn naam hebben staan
  • de subsidieregeling is per kalenderjaar voor maximaal 400 voertuigen per bedrijf/eigenaar aan te vragen
  • plug-in hybrides zijn uitgesloten
  • geen loodhoudende accu’s
  • de bedrijfsauto moet in de voertuigclassificatie N1 of N2 vallen en het technisch toegestane maximum gewicht mag niet hoger zijn dan 4.250 kg
  • de bedrijfsauto is 100% elektrisch en emissieloos (brandstofcode E of W)

Ook goed om te weten: andere overheidssubsidies worden in mindering gebracht op het subsidiebedrag, met uitzondering van de Milieu-Investeringsaftrek (MIA).

Ook je wagenpark elektrificeren?

Overweeg je je wagenpark te elektrificeren? Dat gaat verder dan ‘alleen de keus maken voor de juiste auto’. We helpen je graag op weg door samen met jou de juiste keuzes te maken. Ontdekken of wij ook jouw organisatie kunnen begeleiden op weg naar duurzame, zorgeloze mobiliteit? Neem dan contact met ons op!

wellicht is dit ook interessant voor u