contact
terug naar overzicht

waterstof & brandstofceltechnologie

6 maart 2020


Wat wordt de brandstof van de toekomst? Momenteel is elektrisch rijden in opkomst, maar is dit ook de toekomst? We lopen tegen steeds meer vraagstukken aan met betrekking tot het opladen van dergelijke voertuigen. Ook de actieradius blijft nog achter bij die van de fossiele brandstoffen.

Een alternatief is waterstof en brandstofceltechnologie. Maar wat is nu precies een waterstofauto met brandstofcel? Een waterstofauto maakt gebruik van zuurstof en van waterstof. Het één is er gelukkig altijd, het andere zul je nog moeten tanken. In de auto wordt er van zuurstof en waterstof samen zuiver water gemaakt. Tijdens dit proces wat zich afspeelt in de zogenoemde brandstofcel komt er energie vrij. Die energie kan vervolgens gebruikt worden om de motor aan te drijven of om opgeslagen te worden op de batterij.

Op dit moment zijn er twee merken die een waterstofauto leveren aan de eindconsument. Dat zijn Hyundai met de Nexo en Toyota met de Mirai. Het principe van de beide auto’s is gelijk, de elektriciteit wordt opgewekt door een brandstofcel. De auto’s zijn, net als volledig elektrische, geheel uitstootvrij. Daarnaast is onlangs de eerste waterstof bedrijfswagen geleverd. Deze heeft een trekgewicht tot 2200kg en dat is veel meer dan een volledig elektrische auto die doorgaans enkel een fietsendrager op de trekhaak gemonteerd mag hebben.

Er wordt wel eens gezegd dat waterstof de brandstof van de toekomst is en niet de nadelen van een elektrische auto heeft, maar pas op, dat is niet geheel waar. Een waterstofauto heeft nog altijd een elektromotor. Wel ontbreekt het accupakket en zorgt waterstof voor de aandrijving van de elektromotor.

Voordelen

  • Snel tanken, een tankbeurt is in enkele minuten gedaan waar een elektrische auto soms tot wel een uur moet opladen
  • Grote actieradius

Nadelen

  • Infrastructuur tankstations, slechts 8 in de BeNeLux
  • Hoge aanschafprijs
  • Opwekken waterstof (nog) niet duurzaam
  • Waterstof is een gas met een zeer lage dichtheid, waardoor een zeer grote tank nodig is

Een leuk weetje; de uitstoot bestaat uit water. Dit water is zo schoon dat je het kunt drinken.

 

wellicht is dit ook interessant voor u