contact
terug naar overzicht

winterbanden en het buitenland

19 december 2023

De winter staat voor de deur en in sommige Europese landen hebben de eerste sneeuwbuien al huisgehouden. Daarmee breekt ook het wintersportseizoen aan, waardoor we ons weer vaker op de internationale wegen begeven. Zodoende rijst direct de vraag; hoe zat het ook al weer met die winterbandenregels? Bij fleetkennis zijn we hier per land op ingedoken.

België

In België zijn winterbanden niet verplicht en zijn de regels hieromtrent zoals in Nederland. Winterbanden zijn in gebieden zoals de Ardennen overigens wel aan te raden. Sneeuwkettingen zijn uitsluitend toegestaan wanneer de omstandigheden daar echt om vragen.

Frankrijk

In Frankrijk gelden er meer regels gedurende de winterperiode. Winterbanden zijn verplicht in bepaalde zones. Zo zijn in de berggebieden winterbanden vaak eerder verplicht dan in de lager gelegen delen. Heb je geen winterbanden, dan mag je er op sommige plekken mee doorrijden mits je sneeuwkettingen bij je hebt. Raadpleeg deze link voor een kaartje van de winterbanden- en sneeuwkettingzones.

Duitsland

In Duitsland is het verplicht om tijdens winterse weersomstandigheden winterbanden te hebben. Winterse weersomstandigheden zijn omstandigheden zoals; ijzel, sneeuw, gladheid en ijsvorming. Sneeuwkettingen zijn alleen verplicht als dat wordt aangegeven met een rond, blauw bord waarop een autoband met een sneeuwketting staat en de weg bedekt is met sneeuw of ijs.

Oostenrijk

In Oostenrijk geldt ook dat winterbanden verplicht zijn bij winterse omstandigheden, echter alleen tussen 1 november en 15 april. Buiten deze periode komt het ook voor dat er in de bergen een verplichting geldt. Let dus goed op de borden. Hier kan je ook een rond, blauw bord tegenkomen waarop een autoband met een sneeuwketting staat afgebeeld en de weg bedekt is met sneeuw of ijs.

Tsjechië

In Tsjechië zijn de regels ietwat anders dan in landen zoals Duitsland of Oostenrijk. Hier zijn winterbanden verplicht tussen 1 november en 31 maart. Niet alleen in winterse omstandigheden, maar ook bij temperaturen onder de 4°C. De kansen hierop zijn groot in de winter. Daarom is het aan te raden om winterbanden onder de auto te zetten wanneer je naar Tsjechië afreist. Deze periode kan tevens worden aangepast als de winterse omstandigheden daar naar zijn. Sneeuwkettingen zijn in Tsjechië verplicht wanneer de borden dit aangeven in combinatie met winters weer.

Italië

In Italië zijn winterbanden normaal gesproken tussen 15 november en 15 april verplicht in bepaalde gebieden of op bepaalde wegen. Heb je sneeuwkettingen in de auto? Dan zijn winterbanden niet verplicht. Andersom zijn sneeuwkettingen in bepaalde gebieden weer niet verplicht wanneer je op winterbanden rijdt. Het is dus aan te raden goed op de borden te letten om te raadplegen wat gewenst is.

Zwitserland

In Zwitserland, een sneeuwland bij uitstek, is er opvallend genoeg geen strenge verplichting van winterbanden. Vanuit veiligheidsoogpunt is dit uiteraard wel aan te raden wanneer je die kant op gaat. Bovendien loop je het risico om een boete te krijgen wanneer je in winterse omstandigheden onvoldoende grip hebt vanwege incapabele banden. Verder zijn sneeuwkettingen verplicht wanneer dit via een bord staat aangegeven en de omstandigheden er naar zijn.

Ga goed voorbereid de weg op

Het blijft altijd afwachten wat het weer doet, maar met deze informatie zal het aan de voorbereiding in ieder geval niet liggen. Mocht je naar het buitenland vertrekken, dan wenst het team van fleetkennis je een veilige reis toe en heerlijk verblijf!

wellicht is dit ook interessant voor u